به نقل از ایرنا، دامداری هایی با بهداشت نامناسب همیشه در معرض بیماری های دامی و بیماری های مشترک بین دام و انسان قرار دارند و این بیماری ها خسارت زیادی را به دامداری ها وارد می کند. از مهمترین راه های پیشگیری از این بیماری ها می توان به رعایت نکات بهداشتی، استفاده از روش های صحیص دامداری، انجام دادن به موقع اقدامات دامپزشکی مانند واکسیناسیون به موقع، مراقبت از دام های بیمار و نمونه گیری از دام ها اشاره کرد.
بیماریهای سل گاوی، تب برفکی، بروسلوز، طاعون نشخوارکنندگان کوچک، آنتروتوکسمی و تب کریمه کنگو، به عنوان مهمترین بیماری هایی که به این صنعت خسارت می زنند شناخته شده اند.
در این گزارش دکتر محمدعلی بخشی، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی به تشریح این بیماریها میپردازد.به گفته ایشان بیماری سل یک بیماری مشترک بین دام و انسان است و عامل آن یک نوع باکتری است. ایشان اصلی ترین راه تکثیر این بیماری را تغذیه دام ها از علوفه و آب آلوده به این باکتری دانست و افزود: حضور دام بیمار در گله می تواند باعث تکثیر این بیماری شود. ایشان مهمترین راه پیشگیری از این بیماری را انجام دادن تست توبرکولیناسیون( تست سل) دانست که به شناسایی دام بیمار و حذف آن از گله سالم کمک می کند.
دکتر بخشی گفت: عامل تب برفکی نوعی ویروس با سویه های مختلف است.این ویروس از طریق بزاق، شیر، ادرار، مدفوع و ترشحات بینی و چشم دام آلوده وارد بدن دام سالم غیر واکسینه می شود و سبب ابتلا دام سالم به این بیماری می شود. ایشان اضافه کرد: تب برفکی سبب ایجاد تاول در دهان و لثه، سم و ایجاد ورم در پستان دام می شود. در بعضی اوقات این بیماری سبب ایجاد لنگش در دام نیز می شود. این بیماری همچنین سبب کاهش تولید شیر و همچنین کاهش رشد دام می شود.
وی مهمترین راه های پیشگیری از بیماری تب برفکی را واکسیناسیون، خرید و فروش دام ها با مجوز از مراکز بهداشتی، حمل و نقل کنترل شده بین دامداری ها، قرنطینه دام های تازه آورده شده به دامداری به مدت سه هفته معرفی کرد.
بخشی بیماری بروسلوز را به عنوان بمیاری مشترک بین انسان و دام معرفی کرد و گفت: این بیماری در دام سبب سقط جنین و در انسان سبب بروز تب مالت می شود. از مهمترین راه های انتقال این بیماری استفاده از شیر خام و فرآورده های لبنی آلوده، تماس با جنین و ترشحات رحمی آلوده است. راه های پیشگیری از این بیماری واکسیناسیون گوساله های ماده و گاو های بالغ، خونگیری از دام ها، انجام تست های تشخیص بیماری در دام ها قبل از کشتار دام می باشد.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی اشاره کرد: تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی مشترک بین دام و انسان است که واکسنی برای درمان آن وجود ندارد. بنابراین دانستن راه های پیشگیری از این بیماری ضروری است.این بیماری از طریق گزش کنه های آلوده به دام منتقل می شود و اگر این دام آلوده توسط انسان مصرف شود سبب انتقال این بیماری به انسان می شود.
دکتر بخشی سم پاشی سالن های نگهداری دام برای مبارزه با کنه، جلوگیری از دست زدن و یا کندن کنه از روی بدن دام، انجام تست های تشخیص بیماری قبل کشتار دام، استفاده از ماسک و دستکشحین کشتار دام، نگهداری لاشه دام به مدت ۲۴ ساعت بعد از کشتار در سردخانه را از مهمترین راه های پیشگیری از تب کریمه کنگو بیان کرد.